Hurma oldukça besleyici bir besin olarak hamilelikte yemenizde fayda olan besinlerden birisidir. Hurmanın besin içeriğine baktığınızda oldukça değerli bir besin olduğu anlaşılmaktadır. Hurma enerji, protein, folik asit, lif, demir, K vitamini ve potasyum kaynağıdır. Yağ oranı düşüktür. Doğal bir şeker kaynağıdır. Sindirim sistemimi düzenlemeye yardımcı olur.
Hurma doğal şeker kaynağıdır
Hurma doğal bir şeker kaynağı olarak vücuda enerji verir. Bilindiği gibi enerji düzeyi hamilelikte önemli bir konudur. Hamilelikte enerji ihtiyacı artar. Dolayısıyla enerji ihtiyacının giderilmesinde hurma faydalıdır.
Hurma protein kaynağıdır
Hamlelikte vücudun ihtiyaç duyduğu şeylerden birisi de yeterli düzeyde protein sağlanmasıdır. Proteinler sağlıklı bir hamilelik için gerekli olduğu gibi anne karnındaki bebeğin de gelişimini destekler. Hamile kadıların günlük protein ihtiyacı 70 gr. kadardır.
Hurma lif kaynağıdır
Hurma sağlıklı bir sindirim sistemi için faydalı bir besindir. Hamilelik döneminde kabızlık gibi sorunlarla baş etmeye yardımcı olur. Ayrıca,
Enfeksiyonlardan korunmaya ve yüksek kolesterolü azalmaya yardımcı olur.
Hamilelikte sağlıklı bir kiloda kalmayı sağlar. Diyabet ve yüksek tansiyona karşı da faydalıdır.
Hurma folik asit içerir
Folik asit sağlıklı hücre gelişimini ve ansızlığı önlemeye yardımcı olur. Bebekte spina bifida gibi doğum kusurlarını önlemede folik asit oldukça önemlidir.
Hurma K vitamini kaynağı
K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar ve kemikleri güçlendirir. Bebekler genelde K vitamini düşük düzeyde doğarlar. Bu nedenle hamilelik döneminde bu ihtiyacı karşılamak gerekir.
Bebeklerde K vitamini eksikliği tehlikeli olabilir. Bebekte kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir. Bu da bebeğin yaşamı için risk oluşturabilir.
K vitamini bebeğin kemik gelişimine de katkı sağlar.
Hurma demir kaynağıdır
Gebelikte demir minerali bazı metabolik süreçlerde önemli rol oynamaktadır. Vücutta oksijenin taşınmasında görevlidir.
Hamilelikte kansızlığı önlemede ve bağışıklığı güçlendirmede önemli bir mineraldir.
Potasyum
Hurma potasyum içeriğiyle kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir besindir. Hamilelikte ayrıca vücuttaki sıvı dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Kalp sağlığı, sindirim sistemi ve kas fonksiyonlarında da rol oynar. Hamilelikte yeterli düzeyde potasyum içeren besinlerden tüketildiğinde bu sinir sistemini ve kas fonksiyonlarını da olumlu yönde etkiler. Potasyum eksikliği ise böbrek taşlarına ve hatta ölüme bile yol açabilir.
Magnezyum
Hurma magnezyum minerali de içerir. Magnezyum kasların kasılmasında ve kalp ritmini düzenlemede rol oynar. Diş ve kemik oluşumunda ve kan şekerini düzenlemede yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre hamilelikte magnezyum eksikliği kan basıncının yükselmesine, karaciğer ve böbreklerde sorunlara ve görme duyusunda sorunlara yol açar.
2011 yılında Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanan bir yazıda hurmanın doğum sancısı süresini kısaltarak doğuma yardımcı olup, kolaylaştırdığına dair bir araştırma yazısı yayınlanmıştır.
Hurmanın tüm faydalı özelliklerinin dışında aslında dikkat edilmesi gereken bir konu vardır. Aslında bu hemen hemen tüm besinler için geçerlidir. Hurmayı orta düzeyde tüketmek gerektiğini unutmamak gerekir. Aşırı düzeyde tüketilmemelidir. Örneğin günlük en fazla bir avuç kadar tüketilebilir.